Wat zijn eiwitten

Gepubliceerd op 28 april 2024 om 08:07

Eiwitten

Eiwitten zijn belangrijke structurele en functionele bestanddelen van het lichaam. Zij komen voor in elke cel van het lichaam. Het lichaam bestaat voor meer dan 18 % uit eiwitten, vooral in de skeletspieren maar ook in de huid, het bloed en de viscerale organen. 

 

Waarvoor zijn eiwitten nodig?

De talrijke  eiwitten in ons lichaam, met elk een eigen aminozuurpatroon, vervullen verschillende functies. Ze dragen bij tot de groei, het onderhoud en het herstel van lichaamsweefsels (bv. botten, spieren, huid, bloedvatwanden) en zijn betrokken in talrijke metabole interacties. Ze zijn nodig voor de werking van enzymen en hormonen en voor de aanmaak van neurotransmitters, antilichamen en andere belangrijke stikstofbevattende moleculen. Zij kunnen ook als energiebron worden gebruikt: 1 g eiwit levert zo’n 4 kcal. Dat gebeurt vooral als het lichaam over te weinig energie (glucose) beschikt of als men veel meer eiwitten inneemt dan het lichaam nodig heeft.

 

Eiwitten zijn dus de bouwstenen van ons lichaam. Ze zijn onmisbaar voor het onderhoud en het herstel van weefsel, zoals spieren, botten, huid, haren, en nog veel meer. Maar dat is niet alles wat eiwitten voor ons doen!

 

Eiwitten zijn namelijk ook belangrijk voor ons immuunsysteem. Door antilichamen te produceren, beschermen ze ons tegen bacteriën en virussen. Daarnaast fungeren eiwitten als enzymen, die chemische reacties in ons lichaam in gang zetten, en dragen ze bij aan het transport en de opslag van voedingsstoffen, zoals zuurstof, ijzer en glucose.

Maar dat is nog niet alles! Eiwitten helpen ook bij de productie van hormonen en neurotransmitters, die onze stemming en cognitieve functies reguleren. Ze zijn ook een bron van energie voor ons lichaam en kunnen dienen als brandstof wanneer we te weinig koolhydraten en vetten tot onze beschikking hebben.

Voldoende eiwitten binnenkrijgen is cruciaal om ervoor te zorgen dat ons lichaam op een optimaal niveau kan functioneren. De hoeveelheid eiwitten die we nodig hebben varieert afhankelijk van onze leeftijd, geslacht, lichaamssamenstelling, en activiteitsniveau. Maar als we een gezond en gevarieerd dieet volgen, met genoeg eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, zuivel, peulvruchten, en noten, dan zou dat geen probleem moeten zijn!

 

Hoeveel eiwitten per dag?

De eiwitten in ons lichaam worden continu opgebouwd en weer afgebroken tot hun primaire bouwstenen, de aminozuren. De snelheid van deze eiwitomzetting is sterk verschillend naargelang het weefsel, de leeftijd en de fysieke conditie. In een volwassen lichaam wordt dagelijks 3 tot 3,5 g eiwit per kg lichaamsgewicht omgezet. Het grootste deel van de vrijgestelde aminozuren wordt opnieuw benut, terwijl een ander deel verder wordt afgebroken voor de productie van glucose, vet en energie of wordt uitgescheiden. Deze verliezen moeten via de voeding worden gecompenseerd.

Als de eiwitinname of de inname van essentiële aminozuren faalt, zal het lichaam meer eigen eiwitbevattende weefsels (spiermassa) afbreken om het tekort op te vangen. Een nettoverlies aan lichaamseiwitten is een ongunstig teken: het wijst op een sterk verminderde voedings- en eiwitinname of op een pathologische katabole toestand.

Eiwitsupplementen

Eiwitsupplementen zijn producten die als aanvulling op de dagelijkse voeding worden ingenomen om extra eiwitten binnen te krijgen. Deze supplementen kunnen in verschillende vormen voorkomen, waaronder poeders, repen, drankjes en capsules.

Eiwitsupplementen kunnen nuttig zijn in verschillende situaties, zoals bij krachttraining of andere vormen van intensieve lichaamsbeweging, omdat ze helpen om spieren op te bouwen en te herstellen. Mensen die intensief trainen hebben vaak een hogere eiwitbehoefte dan de gemiddelde persoon, en in sommige gevallen kan het moeilijk zijn om voldoende eiwitten uit voeding alleen te halen.

Daarnaast kunnen eiwitsupplementen nuttig zijn voor mensen die herstellen van een ziekte of operatie, of voor mensen die moeite hebben om voldoende eiwitten uit voeding binnen te krijgen vanwege een dieetrestrictie.

Het is belangrijk om op te merken dat het niet nodig is om eiwitsupplementen te nemen als u voldoende eiwitten uit uw voeding haalt. Bovendien kunnen te veel eiwitten schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral als deze afkomstig zijn uit sterk bewerkte bronnen zoals eiwitpoeders of repen. Kies daarom voor eiwitten uit gezonde bronnen als onderdeel van een evenwichtige voeding



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.